Subscribe

Perkhidmatan Pengacaraan Majlis Perkahwinan

08 April 2011

Kemahiran Berbahasa Dalam Jurusan Undang-Undang


Assalamualaikum.

Maaf kerana terpaksa mengabaikan blog ini buat beberapa ketika. Dalam jangka waktu itu, saya dapati blog saya ini menjadi tumpuan adik-adik yang baru sahaja mendapat keputusan SPM baru-baru ini yang berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang. Melalui carian search engine, mereka ketemu blog ini melalui entri ini dan ini

Ramai yang cukup berminat sebenarnya untuk tahu lebih lanjut. Saya juga ada menerima beberapa mesej dalam Facebook yang bertanyakan kepada saya tentang peluang, dan cara pembelajaran dalam bidang undang-undang. 

Ini termasuklah seorang adik kita ini yang bernama Ielya Shafiqah. Berikut adalah mesej beliau.

hai, sye x pasti adakah anda yg menulis blog mengenai "jurusan undang2 lepasan spm"?? tp x pe la, memandangkan anda pun dlm bidang ni, sye hrp saudara bole memberi pndangan ttg mslh sye.... sye merupakan lepasan spm 2010..sye tlh berjaye mendapat straight a dlm sume sbjek...sye mmg berminat nk amik undang2..dan sye meletakkan nye sbg plhn utame dlm pemilihan jurusan ke upu...wlbagaimanapun, sye ragu2 dan mengalami dilema dgn plhn sye ni....sye tahu, jike kita nk amik law ni, kte haruslah mendalami kemahiran bhsa, terutamenye bm n bi...ttp mslh sye skrg sye kurang berkeyakinan untuk berbhsa inggeris, wlpn sye m'dpt a utk bi dlm spm bru2 ni...memandangkan sejak dr kecil lg, sye sudah menggunakan bhsa melayu utk b'komunikasi, jadi, sye tkut dgn keadaan sye nnt apabila sye dlm bidang ni...emak sye cbe meyakinkan sye bhw sye boleh berjaye dlm bidang ni dan mengatakan kpd sye bhwa "nnt apabila mle2 di universiti nnt semua pelajar akn bermula dr kosong dan sbb itulah kite msk universiti utk belajar,kalo dah pandai, buat apa msk universiti "...demikianlah kata2 emak sye...jika berkomunikasi bi pun, sye slalu m'gnakan broken english...dlm fikiran sye, slalu sye berfikir "betul ke plhn yg aq buat ni,tp kalo ikutkan,course2 lain pn kne power dlm english" dan sye b'fikir juga "adakah aq akn ditertawakan nnt memandangkn aq ini kurg fasih dlm ckp bi ?? " demikian la perkare2 yg sering menghantui diri sye..persoaln sye skrg, adakah plhn yg sye buat ni betul memandangkan sye betul2 berminat utk menceburi dalam bidang ni....harap saudara boleh membantu sye...

Baiklah, adik Ielya. Pertama-tamanya, saya nak ucapkan tahniah atas kejayaan Ielya dalam merangkul straight A dalam SPM. Pasti keluarga adik sangat berbangga dengan kejayaan kamu. Secara tak langsung, cita-cita kamu untuk menyambung pelajaran dalam bidang undang-undang pasti akan jadi lebih cerah. 

Memang betul, kalau hendak ambil bidang law, kamu harus ada kemahiran bahasa yang kuat. Kedua-dua Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris kamu perlu berada dalam tahap yang bagus. Tetapi, itu tak bermakna kalau kamu punya kemahiran berbahasa yang sederhana, kamu tak boleh berjaya dalam bidang undang-undang. 

Ramai kenalan saya yang kemahiran berbahasa mereka biasa-biasa sahaja, tetapi dapat keputusan yang bagus dalam peperiksaan undang-undang. Kemahiran itu kamu akan belajar ketika di universiti nanti. Akan ada kelas-kelas bahasa yang diwajibkan untuk kamu ambil, dalam usaha mempertajamkan skill bahasa kamu. 

Yang penting, adalah usaha dan keyakinan diri. Segala kelemahan lain itu, akan pasti dapat diatasi apabila kamu melangkah ke gerbang universiti. Universiti adalah tempat belajar, kan? Jadi di situlah kamu akan timba segala ilmu untuk memperbaiki diri. 

Tentang persoalan kefasihan dalam Bahasa Inggeris, itu adalah satu kemahiran yang harus kamu perbaiki secara berterusan, bukan hanya di universiti, tetapi selama mana kamu menggunakan bahasa tersebut. Saya juga masih terus memperbaiki kemahiran Bahasa Inggeris saya, kerana yakin akan selalu ada ruang untuk penambah baikan.

Apa yang boleh saya cadangkan, mulakan tabiat membaca bahan-bahan yang berkualiti. Apabila kamu banyak membaca, secara tak langsung kemahiran berbahasa itu juga akan diserap secara tak sengaja. Pastikan kamu baca surat khabar dan berita di internet setiap hari, itu membiasakan kamu dengan isu-isu semasa dan kosa kata yang berkaitan. Itu adalah latihan yang paling mudah dan berkesan sebetulnya. 

Jangan kamu risau. Semua orang yang masuk universiti nanti pun sama tahapnya dengan kamu. Masing-masing masih lagi bagaikan sebuah kelas yang kosong, yang minta untuk diisi dengan air ilmu sepenuh mungkin. InsyaAllah, kamu boleh hadapinya dengan tenang. 

Harap jawapan saya dapat membantu ya! Kalau ada masalah lagi, boleh kemukakan dalam ruangan komen di bawah. 

Wassalam.

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tapak Iklan