Subscribe

Perkhidmatan Pengacaraan Majlis Perkahwinan

29 Oktober 2011

Deklamasi Puisi : Kashmir Black Day

imagePada tanggal 27 Oktober 2011, saya telah dijemput oleh teman saya saudari Nur Hafizah Ahmad Puzi yang mewakili Global Peace Malaysia untuk menyampaikan sebuah puisi berbahasa Melayu di Pesuruhjaya Tinggi Pakistan, Kuala Lumpur sempena Kashmir Black Day.

Asalnya, saya juga sedikit pelik apabila diminta untuk sampaikan puisi berbahasa Melayu di hadapan khalayak yang kebanyakannya bukan orang Malaysia. Namun, saya dimaklumkan oleh saudari Hafizah bahawa ia adalah permintaan daripada Pesuruhjaya Tinggi Pakistan sendiri.

Kashmir Black Day adalah sebuah hari untuk memperingati kemasukan tentera India ke dalam wilayah Kashmir. Sebelum ini, saya menyangka bahawa Kashmir hanyalah sebuah bandar sempadan di antara Pakistan dan India, tetapi apabila membuat kajian tentang isu ini untuk persediaan menulis puisi, baharulah saya tahu bahawa Kashmir sebetulnya adalah sebuah wilayah yang sangat besar dan menjadi rebutan India, Pakistan, dan China.

Bayangkan, hanya kerana Kashmir, India dan Pakistan telah berperang sebanyak 3 kali dan ratusan ribu nyawa manusia telah melayang hanya kerana pertikaian garis sempadan Kashmir. Tambah merumitkan keadaan apabila ia juga dibakar dengan sentimen keagamaan yang membuatkan bara api kemarahan sukar dipadam.

Untuk majlis ini, saya telah menulis sendiri puisi yang bertajuk “Doa Keamanan Buatmu Kashmir”  yang mengandungi perspektif saya tentang isu Kashmir dari kaca mata orang luar. Saya membayangkan Kashmir umpama seorang anak kecil yang mana kedua ibubapanya telah bercerai, dan Kashmir terperangkap dalam perebutan hak penjagaannya.

Pengisian program ini sebenarnya adalah ucapan daripada beberapa orang panel yang dijemput khas – dalam memberi penerangan mengenai isu ini secara lebih jelas. Selepas itu, acara disusuli dengan beberapa persembahan deklamasi, ucapan, nyanyian, dan sketsa pendek daripada beberapa orang anak muda – termasuklah saya yang mewakili suara anak muda Malaysia.

**Gambar di atas – Bersama Pesuruhjaya Tinggi Pakistan ke Malaysia – Mr Masood Khalid.

23 Oktober 2011

Mengacara Majlis Perkahwinan Eda & Khai

image

Sudah lama rasanya saya berhajat untuk mengacarakan sebuah majlis perkahwinan. Perasaan mengemudikan sebuah acara dengan menabur ayat-ayat indah bersulam dengan pantun dan gurindam kepada para hadirin sememangnya sesuatu yang mengujakan.

Semalam saya telah mengacarakan majlis perkahwinan kekanda kepada teman saya dari UIAM, Esmael Yahya iaitu antara Eda & Khai. Bergandingan dengan saya, adalah teman seperjuangan saya iaitu Ika Gawus. Saya pernah mengacarakan Malam Kebudayaan Perkampungan Budaya di Kuala Pilah dengan beliau.

Majlis diadakan dengan meriahnya di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur. Alhamdulillah,  semuanya telah berjalan dengan selamat. Perjalanan majlisnya ringkas – tetapi saya pasti cukup bermakna untuk kedua mempelai. Bertemakan warna ungu-putih, rona ini ternyata membangkitkan aroma romantis dan manis.

InsyaAllah – saya merancang untuk lebih mendalami kemahiran pengacaraan majlis dengan penumpuan kepada majlis perkahwinan. Kepada yang ingin menggunakan khidmat saya – anda bolehlah berkunjung ke lot perniagaan saya di KahwinMall.com untuk maklumat lanjut.

Selamat berhujung minggu!

19 Oktober 2011

The Domino Effect

domino

Begitu penat menyusun papan-papan domino itu satu persatu. Memastikan setiap daripadanya tegak berdiri dan di dalam keadaan stabil. Dengan tekun dan sabar, ia membentuk sebuah barisan yang tegap dan seragam. Ibarat sang soljah yang apabila dikawal di dalam perbarisan, semuanya harus serentak, tidak ada pun yang bergerak.

Dengan penuh ketelitian, sang pengatur itu menyusun papan-papan domino itu sehingga semuanya habis, menurut susunan yang telah direncanakan. Deruan angin harus dikawal, supaya tidak ada pula unsur semulajadi mahu pun perlakuan sabotaj orang lain dalam menjatuhkan walau satu daripada papan Domino itu.

Semuanya harus sempurna.

Tetapi, ada masanya, takdir telah menentukan bahawa papan domino itu salah satunya akan jatuh, lantas menindih papan-papan yang lain menjadikan semua sekali berjatuhan. Pada ketika itu, tentu terasa lelah dan kecewa kerana pekerjaan yang belum selesai dilakukan itu punah sekelip mata.

Tapi, apakan daya. Adakah kerana itu, segala papan-papan itu harus dibuang begitu sahaja?

Tidak. Teruskan usaha yang telah dikerjakan sebelum ini. Papan-papan domino itu kembali ditegakkan, disusun-susun, dibariskan dalam satu perbarisan yang menarik. Sekali lagi, harus diperhatikan apa penyebab kejatuhan papan domino tadi. Adakah disebabkan angin yang bertiup, lantai yang retak, bumi yang bergegar, atau tangan gatal manusia yang mengusik?

Sehingga papan yang terakhir telah disusun, diratakan dan ditegakkan, pastikan alat rakaman video telah disediakan dan penuh dengan bateri jangka hayatnya dan ruang memori. Ketika saat akhir hendak menjatuhkan papan domino yang pertama – apakah yang kau temukan?

Apakah the domino effect ini juga berlaku di dalam hidup kita?

15 Oktober 2011

IIUM Mock Trial 2011 : Checkmate

image

As just a matter of documentation, I’ve went to watch the annual Mock Trial 2011 organized by the Laws Student Society of the Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws entitled Checkmate.

This is my second Mock Trial after watching it 2 years back at the same venue. I should say, I’m impressed with the production’s creativity especially the playwrights whom had written such an excellent script.

For those whom doesn’t know, a Mock Trial – as the name suggest, is a theatrical performance of a court proceeding, plus the drama and suspense. It is usually an annual event organized by most law schools.

Now… who says we law students are only into books and can’t create an artistic performance? :)

12 Oktober 2011

Eurotrip 12 : The Royal London Walking Tour

Hari kedua di London. Setelah semalaman berehatkan diri di tempat penginapan, maka hari seterusnya adalah waktu untuk menjelajah kota London. Sebenarnya, hampir seluruh ahli keluarga saya sedang tidak sihat ketika ini. Saya pun waktu itu hampir-hampir nak demam. Seluruh badan sudah panas. Kalau hendak ikutkan hati ketika itu, mahu sahaja berehat di apartment, tetapi pastilah itu satu kerugian yang besar.

Kami menaiki tube underground dari Warwick Avenue ke Baker Street iaitu hentian terdekat di laluan Big Bus Tour. Di London ini, ada banyak bas Hop On Hop Off, tetapi antara yang popular adalah The London Original Sightseeing Bus Tour dan The Big Bus Tour. Disebabkan tahun lepas saya sudah naik yang pertama, jadi kali ini saya akan gunakan khidmat The Big Bus Tour.

image

:: Inilah bas yang membawa saya kelilingi London ::

Harga untuk sehari tambang adalah 25 pound. Tetapi jika kita membeli untuk 2 hari, harga tambang untuk hari kedua adalah 7 pound – menjadikan harga keseluruhannya 32 pound. Sebenarnya, kalau anda kali pertama di London dan tak biasa dengan pengangkutan awam di sini, bolehlah anda gunakan khidmat bas-bas sebegini.

Tetapi kalau anda ada masa lebih, saya cadangkan anda gunakan sahaja perkhidmatan pengangkutan subway yang jauh lebih murah. Namun, kenalah rajin sikit untuk berjalan. Kami naik bas ini pun sebab nak memudahkan ibu bapa saya. :)

Antara kelebihan yang datanng bersekali dengan tiket The Bog Bus Tour ini adalah di sepanjang perjalanan, kita akan dapat menikmati pemandangan London ditemani dengan komentar daripada alat pendengar yang akan diberikan kepada kita. Cucuk sahaja pada bas itu, dan kita akan dengar komentar dalam 8 seleksi bahasa.

Selain itu, kita juga akan mendapat River Cruise secara percuma memudiki Sungai Thames sebanyak mana yang kita suka. Kalau mahu, kita boleh naik cruise itu sejauh ke Greenwich untuk melihat garisan Meridian di sana.

Dan apa yang menarik, kita boleh sertai beberapa guided walking tours yang disediakan, antaranya termasuklah The Royal London Walk, Harry Potter Film Location Walk, The Beatles Walk, dan Ghosts by Gaslight Walk. Untuk menyertai walking tour ini, kita haruslah berada di tempat tertentu pada masa yang ditetapkan.

image

:: Perjalanan dari Baker Street ke Trafalgar Square ::

Untuk perjalanan kali ini, kami memilih untuk mengikuti The Royal London Walking Tour. Yalah, dah bayar mahal-mahal, mestilah gunakan segala apa perkhidmatan yang ditawarkan. Jadi, setelah kami naiki bas dari Baker Street, dan kemudian melalui pula Oxford Circus, hentian seterusnya yang harus dituju adalah Trafalgar Square. Di sanalah walking tour ini akan bermula pada pukul 10.20 pagi.

 image

:: Restoran Malaysia – “Jom Makan” yang terletak berhampiran Trafalgar Square ::

Tiba di tempat yang dijanjikan, saya lihat sudah ramai yang berkumpul di sana, menantikan untuk tour ini bermula. Pada hemat saya, mungkin ada tidak kurang dari 40 orang yang menunggu di situ. Kami dikehendaki untuk melambaikan tiket kami yang berwarna kuning itu ke udara bagi mengesahkan bahawa kami adalah sebahagian daripada walking tour itu.

Disebabkan ada begitu ramai yang menyertai walking tour ini, maka ia dibahagikan kepada dua kumpulan yang dipimpin oleh dua orang tourguide. Kami diberikan taklimat dahulu oleh tourguide kami. Saya sudah lupa pula apa nama dia, tetapi beliau ternyata begitu berpengetahuan dalam apa yang diterangkan dan maklumat yang disampaikan diselang-selikan pula dengan lawak jenaka.

image

:: Khusyuk mendengar penerangan oleh pemandu pelancong ::

Perkara pertama yang saya ingat tentang walking tour ini adalah anda harus bersedia untuk BERJALAN. Ya, sudah namanya pun WALKING, tapi bukanlah maknanya berjalan ikut rentak kita, tetapi berjalan laju. Kasihan pula dengan Ayahanda dan Bonda kerana harus berkejar-kejar untuk mengikuti walking tour ini terutamanya apabila kami harus mengejar perarakan Ceremony of the Changing of the Guards.

Saya tidak akan menerangkan dengan terperinci tentang acara Changing of The Guards ini, tapi apa yang boleh saya katakan, ia adalah acara utama yang menjadi tarikan pelancong di London ini. Ia diadakan setiap hari dalam lebih kurang pukul 11 pagi yang mana akan ada perarakan dilakukan dalam menukar pegawai keselamatan yang menjaga Istana Buckingham.

Kami dibawa ke St James Palace (betulkan saya kalau tersilap), yang mana di sinilah bermulanya perarakan ini. Saya diberitahu, jika kami bertuah, adakalanya pasukan ini akan diiringi marching band yang akan memainkan muzik sepanjang perbarisan mereka. Begini sedikit sedutannya :

Kami tidak menunggu begitu lama sehingga habis acara ini selesai, kerana pemandu pelancong kami terus mengajak kami ke Buckingham Palace supaya kami mendapat tempat yang strategik untuk melihat acara Changing of the Guards ini. Katanya, manusia di sana memang terlalu ramai dan agak sukar untuk kami semua melihatnya dengan jelas. Maka, kami melihatnya dari jauh, sambil diberi penerangan oleh beliau.

Begini penerangan beliau :

Tak lama kemudian, datanglah pasukan perbarisan ini menuju ke Istana Buckingham. Untuk pengetahuan anda, mereka semua ini sebenarnya bukan pelakon dan pemuzik, tetapi adalah sebenar-benarnya tentera yang pernah ke berkhidmat dan berbakti kepada negara mereka.

image

:: Pandangan dari dekat barulah dapat melihat wajah-wajah mereka ::

Begitulah cerita pengalaman saya mengikuti Walking Tour ini. Walaupun asalnya hampir demam, tapi segalanya dilupakan sebentar demi pengalaman yang sangat berharga ini. Tapi selepas ini kalau ke London, rasanya tidaklah saya melihat acara ini lagi, sebab memang ramai sangat orang. Bagi mereka yang berminat dan ada masa yang lebih di London, apa salahnya mengikuti tour ini. Tentu banyak ilmu baru yang diperolehi!

Sekian!

10 Oktober 2011

SDPM ‘11 : Meneruskan Perjuangan Di Pentas Deklamasi

318660_10150318716122283_555522282_8486741_1674336767_n “Tun Perak, walaupun telah ratusan tahun kau pergi,

tetapi semangatmu tetap pada dalam nurani kami,

jasamu besar membina peribadi jatidiri,

kaulah penyebar benih-benih demokrasi,

di tanah bertuah ini.”

(Gunawan Mahmood)

 

 

Maka, sekali lagi saya menziarahi pentas deklamasi. Meskipun sebelum ini saya berkira-kira juga sama ada hendak masuk atau tidak disebabkan kesibukan yang melanda, tetapi saya gagahi juga melangkah ke Sayembara Deklamasi Puisi Merdeka 2011 (SDPM ‘11) Peringkat Zon Tengah yang diadakan di Rumah GAPENA. Tahun ini adalah tahun kelima saya menyertai pertandingan ini.

Semua kerana saya teringatkan kata-kata ini : “Kegagalan yang paling besar adalah kegagalan untuk mencuba.” Atas sebab terhutang budi dengan dunia deklamasi – yang telah membuka sejuta satu hikmah dalam hidup saya, maka saya tekad untuk meneruskan perjuangan. Meski acapkali tersungkur, tapi saya akan bangkit dengan berani setiapkali.

image :: Barisan hakim yang arif lagi bijaksana ::

Sajak “Tun Perak” sekali lagi menjadi pertaruhan, meski pun hajatnya hendak mencuba sajak lain, tetapi kerana kekangan masa dalam menghafal, maka saya ambil sahaja sajak yang telah saya gunakan selama 3 tahun berturut-turut dalam sayembara deklamasi ini.

Penyertaan pada pertandingan kali ini adalah lebih kurang 30 orang. Daripada jumlah itu, 12 orang dipilih ke peringkat akhir Zon Tengah. Dua orang akan dipilih sabagai wakil Zon Tengah ke peringkat kebangsaan. Bagaimana pun, khabarnya mungkin ada penambahan wakil, bergantung kepada keputusan jawatankuasa teknikal.

Seperti yang telah kalian saksikan di atas, itulah rakaman deklamasi saya. Jika ada sebarang pandangan penambahbaikan, saya amat mengalu-alukannya supaya saya dapat memperbaiki diri. Oh ya, kalau ada sesiapa dapat bantu saya, bagaimana hendak membetulkan video ini yang dalam keadaan terbalik? Terima kasih ya!

Salam Puisi!

27 September 2011

Eurotrip 11 : Perjalanan Ke London – Kenangan Nyaris Ditinggalkan Bas!

 Entri sebelumnya : Majlis Graduasi Ameer di Salford

Sehari selepas majlis graduasi Ameer, kami sekeluarga berangkat ke London dari Manchester untuk meneruskan siri pengembaraan kali ini. Kecuali Ameer, kerana entah macam mana, selepas majlis graduasi itu dia mengalami kepenatan dan memerlukan sedikit masa untuk berehat.

Agak berdebar-debar juga, sebab sebelum ini Ameer yang bertindak sebagai ketua pelancong disebabkan dia yang menguruskan hal ehwal tempahan sebelum ini dan juga sebab memang sudah tempat dia pun di sini. Bila Ameer tak ikut, maka tugas itu berganti kepada saya lah pula untuk mengemudi keluarga dalam perjalanan ke London, sebuah kota raya terbesar dunia!

image

Seperti sebelumnya, bas telah kami naiki dari Manchester Centre di Shudehill yang mana perjalanan ke London dijangkakan mengambil masa selama lebih kurang 5 jam.

Asalnya perancangannya adalah kami akan menaiki tren keretapi laju ke London, tapi entah kenapa di saat akhir ditukar kepada menaiki bas sahaja. Kalau naik keretapi, khabarnya perjalanan ke London hanya akan ambil masa 2 jam.

Saya tak akan bosankan anda dengan menceritakan perjalanan dari Manchester ke London itu. Saya rasa anda boleh membaca kembali entri Dari Manchester ke London. Dari segi gambaran perjalanan, imej dalam entri itu sama sahaja dengan perjalanan kali ini. Cuma, saya hendak cerita sedikit pengalaman saya dalam bas ke London yang memang saya tak boleh lupa sampai bila-bila.

Satu perkara pasal bas yang saya naiki ini, ia memang tidak ada berhenti khas untuk memberi peluang kepada penumpang melunaskan hajat masing-masing. Kalau berhenti pun, ia akan berhenti semata-mata untuk menurunkan dan mengambil penumpang lain di sepanjang lokasi perjalanan.

image

Antara tempat yang dilalui oleh bas ini dalam perjalanan ke London adalah Birmingham, termasuklah lapangan terbangnya. Semasa di sini, saya lihat beberapa orang penumpang telah dengan tergesa-gesanya turun ke dalam lapangan terbang. Saya pada mulanya menyangka bahawa mereka memang hendak diturunkan di situ, selain pemandu bas itu mengambil penumpang-penumpang baru yang lain.

Masih teringat lagi ada sepasang suami isteri berbangsa Afrika yang lengkap berpakaian tradisi mereka berlari terkedek-kedek ke dalam lapangan terbang itu. Rupa-rupanya, mereka ke sana adalah untuk melunaskan hajat masing-masing, seperti yang saya katakan di atas. Aduhai, masa itu saya pun ada perasaan nak ‘melabur’ juga, tetapi dalam satu perjalanan bas, saya jarang sekali berhenti atas sebab itu.

Entah macam mana, selepas bas itu bergerak, barulah keinginan di jiwa saya itu datang membuak-buak. Aduhai, bayangkanlah sahaja bila perlahan-lahan kemahuan yang sedikit itu apabila ditahan-tahan, pastilah akhirnya akan menjadi seperti air yang hampir merobohkan empangan! Hah, macam itulah perbandingan dia.

Saya menunggu dan punyalah tunggu, tapi bas ini tidak berhenti pun. Kalau sebelum ini, banyak pula hentian bas ini menurunkan penumpang. Alhamdulillah, selepas itu bas ini berhenti jugaklah di satu pekan ini, yang saya pun tak tahu mana.

Melihat kepada begitu ramai orang yang berada di hentian bas itu, saya menyangkakan akan mengambil sedikit masa untuk urusan menurunkan dan mengambil penumpang dilakukan. Jadi, saya dengan berani tak bertempatnya, terus turun daripada bas itu tanpa beritahu pemandu bas itu, untuk ke dalam sebuah tempat yang kelihatan seperti RnR mereka.

Puaslah saya mencari dalam tempat itu di manalah tandas. Saya nampak tanda arah menunjuk ke tandas, tapi tandas itu sendiri saya tak jumpa! Dalam keadaan terdesak itu, saya sudah menjadi semakin panik kerana tak dapat melunaskan hajat nan terpendam.

Lalu saya mengalih pandangan ke arah bas, rupanya mereka dah nak bertolak! Saya nampak ayah saya berada di samping pemandu bas itu dan memanggil-manggil saya dengan melambaikan tangan. Aduhai, nasib baiklah Ayahanda memberitahu pemandu bas itu saya sudah turun. Kalu tidak, habislah saya ditinggalkan entah di mana-mana di bumi orang!

Saya diberitahu oleh pemandu bas itu bahawa lagi 20 minit bas itu akan berhenti sebentar. Dengan penuh harapan, saya menahan hati (dan menahan perut) dengan kesabaran yang teramat tinggi. Percayalah, perjalanan dalam 20 minit itu adalah perjalanan yang paling lama dalam hidup saya! Tak pernah rasa perut memulas-mulas bagaikan pundi kencing terasa mahu pecah. Hah, macam itulah rasanya.

Mujurlah 30 minit kemudian (bukan 20 minit seperti dikatakan), akhirnya bas itu berhenti juga di stesen RnR dan saya pun terus meluru turun ke dalam untuk ke tandas. Aduhai, itulah kenikmatan dan kelegaan yang teramat. Risau juga kalau saya terlewat, sebab bas berhenti di situ bukan untuk berehat sebenarnya, tetapi untuk menukar ke bas lain.

Selepas itu, barulah saya dapat menikmati perjalanan dengan lebih aman. Sampai terlena juga beberapa ketika sebelum kami sampai ke Kota London. Kalau hendak dikenang semula, memang saya tak mahu berada dalam keadaan yang sama semula. Sudahlah di negara orang pula itu. Tapi, itu semualah kenangan yang tak akan dilupakan sampai bila-bila.

Disebabkan benda inilah, tak ada banyak gambar yang diambil pun dalam perjalanan ini. Semua pun dah tak ada mood hendak mengambil gambar kerana keletihan dan kelelahan sudah mulai menjelma. Dan juga disebabkan oleh kami sekeluarga sudah mulai diserang demam bila sampai sahaja di London.

Saya sangka hendak cerita terus ketika di London, tapi itu saya tinggalkan dululah untuk entri seterusnya. Mungkin boleh baca entri Menginjak Langkah Di Bumi London yang saya tulis tahun sebelumnya, sebelum saya menyambung cerita.

Sehingga berjumpa lagi!

18 September 2011

Eurotrip 10 : Majlis Graduasi Ameer di Salford

 image

:: Sudah kembali ke Manchester. Sekarang harus hadiri graduation Ameer pula! ::

Kembali kita ke United Kingdom semula! Lebih tepat lagi di Manchester, pintu masuk dan keluar kami di sini. Tujuan utama kami ke Eropah semula selepas baru sahaja tahun lepas ke sini bukanlah utama makan angin semata-mata. Tujuan asalnya adalah untuk menghadiri majlis graduasi adik saya, Ameer yang telah pun menamatkan pengajiannya di Universiti Salford dalam bidang Ukur Bahan.

Penerbangan kami dari Belgium mendarat di Liverpool, dan kemudian terus kami mengambil bas menuju ke Manchester. Selepas itu, sehari dua juga kami berehat-rehat di sana, sambil Ameer sibuk membuat persiapan untuk majlis graduation.

Oh, di sini mereka tidak panggil majlis konvokesyen seperti di Malaysia. Saya ingat lagi bila saya kata kovonkesyen kepada seorang Mat Salleh ini, terpinga-pinga sebentar dia. Tetapi bila saya sebut graduation, barulah dia faham.

image

:: Keadaan di luar The Lowry selepas sidang pertama berakhir ::

Majlis graduasi Ameer diadakan di The Lowry, yang letaknya di Salford Quays, Manchester. The Lowry ini adalah sebuah dewan teater yang mementaskan pelbagai jenis persembahan dan juga galeri kesenian. Di dewan inilah Universiti of Salford mengadakan majlis graduasi bagi pelajar-pelajarnya.

Ameer telah bertolak lebih awal dengan Ayahanda dan Bonda, manakala saya, Aqil, dan Maryam bertolak kemudian kerana kereta tak muat hendak masuk semua orang. Bersebelahan dengan dewan teater The Lowry ini, ada juga sebuah Gedung Membeli-Belah dengan nama yang sama.

Saya, Aqil dan Maryam sempat lepak di sini sekejap sambil menunggu majlis berakhir, kerana hanya dua orang diberikan pas masuk untuk setiap pelajar. Sudah pastilah ia diberikan untuk Ayahanda dan Bonda.

Apa yang saya perhatikan di sini, tidak ada penjaja-penjaja yang menjual bunga-bunga atau barangan konvokesyen seperti di Malaysia. Mungkin kerana kebetulan tempat ini terletak berdekatan dengan Gedung Membeli Belah, yang mana ada kedai menjual barangan cenderamata. Tetapi, tidak ramai yang saya lihat mengendong bunga atau cenderamata.

image

:: Akhirnya adinda Ameer sudah bergelar graduan! ::

Apabila para graduan telah keluar dari dewan, maka bersatulah kembali para para bekas mahasiswa ini dengan keluarga masing-masing. Apa yang menarik saya lihat adalah ada ibu bapa dari negara luar UK yang memakai baju tradisi negara masing-masing, terutamanya dari negara-negara Afrika. Ayahanda juga tidak ketinggalan mengenakan Baju Batik Malaysia, meskipun ayah-ayah pelajar Malaysia lain sekadar berpakaian suit barat. Oh itulah namanya semangat Malaysia!

Suasana di sini tidaklah ‘semeriah’ majlis konvokesyen di Malaysia yang pernah saya hadiri. Mengikut pengalaman, graduan di Malaysia biasanya lebih ‘bising’ bila keluar dari dewan, apabila masing-masing sibuk bergambar dan membaling mortar board masing-masing, tanda kejayaan menggengam segulung ijazah.

image

:: Keluarga dari Malaysia yang berkumpul di satu sudut ::

Satu perkara yang kelakar, adalah apabila semua orang sudah balik satu persatu, kumpulan yang paling lambat hendak beransur sudah tentu pelajar Malaysia! Atau setidak-tidaknya yang kelihatan seperti orang Asia. Semuanya sibuk bergambar dengan pelbagai aksi dan gaya. Aduhai, di mana-mana pun, orang Malaysia akan tetap menjadi orang Malaysia. Letaklah di mana pun. :)

image

:: Menjamu makanan Yaman di sebuah restoran bernama ‘Hadramaut’. ::

Tak lengkaplah entri ini kalau saya tak letak sekali gambar-gambar makanan! Selepas habis majlis graduasi itu, sudah tentu perut semua orang sudah berkeroncong. Seharian menunggu majlis berlangsung, tentu terasa lelah sekali. Ameer membawa kami ke sebuah restoran makanan Yaman bernama “Hadramaut” di Rusholme.

Balik di rumah pula, Ameer mendapat kejutan daripada Maryam yang telah membuat sebuah kek khas sempena graduasinya. Dan apa yang saya boleh katakan, memang sedap sangat-sangat. Memang pandai Maryam buat kek. Kalau anda terliur melihat kek ini, jangan salahkan saya ya!

image

:: Melihat kek ini membuat saya menjadi lapar semula! ::

Sekianlah cerita tentang majlis Graduasi Ameer. Entri ini ditulis khas bagi menyambut kepulangan Ameer yang baru sahaja pulang ke tanah air pada hari Jumaat lepas. Selamat kembali!

13 September 2011

Eurotrip 9 : Hari Terakhir Di Belgium

Di hari terakhir kami di Belgium, cuaca kelihatan semakin lembab, dan hujan yang rintik-rintik membuatkan suhu semakin sejuk, walaupun berada di musim panas. Tetapi, saya sangat selesa dengan persekitaran sebegitu kerana itulah seronoknya bila berada di negara empat musim, kerana dapat merasakan suasana kesejukan yang lebih dingin dari negara sendiri.

Kami berada di Belgium, atau secara tepatnya di Brussels selama 4 hari. Asalnya, kami merancang untuk mencuri masa sedikit untuk ke Amsterdam, Netherlands melalui keretapi laju yang mana jaraknya hanyalah dua jam perjalanan dari Brussels. Kononnya hendak pergi seharian ke sana semata-mata untuk menjejakkan kaki.

Alangkah tetapi, anda sendiri dapat baca dalam entri-entri sebelum ini betapa 2 hari tidak sempat untuk menjelajah dan berpuas-puas di Brussels. Saya bimbang pula kalau kami ke Amsterdam pada hari ketiga, nanti akan terlalu berkejar-kejar dan penat untuk Ayahanda dan Bonda. Lagi pun, apalah gunanya kalau sampai di Amsterdam sekejap, dan pandang sana pandang sini, lalu terus balik. Lebih baik masa itu digunakan untuk beristirehat dan menikmati Brussels sebaiknya.

image

:: Terkesima dengan keindahan sulaman Tapestry. Cantik bagaikan lukisan ::

Setelah berkemas-kemas dan siap dengan bagasi kami untuk ke Lapangan Terbang, kami sempat singgah dahulu di sebuah kedai yang juga ruang pameran untuk Tapestry. Ia adalah salah satu daripada kebangaan di Belgium. Apa itu Tapestry? Ia adalah sejenis seni tekstil yang mana ia dijahit seperti sebuah permaidani bagaikan lukisan, tetapi menggunakan medium benang-benang jahitan. Sangat cantik!

Tempat ini selain daripada menjadi pusat jualan barangan tapestry, ada juga menyediakan sebuah galeri mini bagi pelancong untuk melihat-lihat koleksi tapestry yang mereka ada dalam pelbagai bentuk dan rupa. Galeri ini adalah percuma bagi sesiapa yang ingin mengunjunginya. Orang di sini juga sangat ramah bila melayan kami dengan senyuman dan kemesraan apabila bertanyakan soalan.

image

:: Pemandangan di ruang pameran Tapestry ::

Setelah berjalan-jalan sedikit sambil menghirup sebanyak mungkin suasana dan pengalaman di Brussels selagi ada masa di sini, akhirnya tiba masa untuk kami melangkah dan mulakan jejak kaki ke Stesen Brussels Central yang letaknya tidak jauh dari sini. Di sinilah dahulu kami mula sampai dari Lapangan Terbang, dan di sini juga akhir pengembaraan kami sebelum mengambil tren ke Lapangan Terbang Brussels.

image

:: Bergambar di hadapan Brussels Central ::

image

:: Keadaan di dalam Brussels Central. Agak sibuk juga waktu itu ::

image

 :: Akhirnya harus juga meninggalkan kota Brussels yang mendamaikan ::

Sebenarnya, kami sampai di lapangan terbang tersangatlah awal daripada yang sepatutnya. Bayangkanlah, semasa selesai segala urusan pendaftaran masuk, kami ada masa selama 5 jam suntuk di sini. Kalaulah kami dapat ulang masa, rasanya lebih baik kami bertolak lewat sedikit dan luangkan masa lebih untuk membuat pembelian saat akhir di bandar Brussels.

Tapi apalah hendak dibuat, terpaksa juga tunggu di lapangan terbang. Di sini segalanya agak mahal. Jadi, kami tidak pergi berjalan-jalan sangat. Mujur saya jumpa sebuah sudut di ruang perlepasan yang agak terpencil dan tak ramai orang. Di sinilah kami sekeluarga lepak berlama-lamaan. Tempat itu menghadap laluan perlepasan pesawat-pesawat. Lebih kurang seperti anjung tinjau. Tapi bila dah lama, akhirnya saya pun terlelap seketika.

Bagus juga di sebelah ruang duduk itu ada tempat untuk menyewa perkhidmatan komputer dan internet. Ia berfungsi bila kita memasukkan syiling ke dalam ruang disediakan. Saya dan Ameer pun mengeluarkan komputer bimbit kami dan duduk di situ sambil plagkan komputer ke ruangan soket di situ. Untuk mengisi masa, sempatlah kami habiskan menonton filem Toy Story 3. :)

image

:: Kebosanan menunggu waktu perlepasan di Lapangan Terbang Brussels ::

Begitulah kisah saya di Brussels, Belgium. Satu pengalaman yang sangat manis dan tidak akan saya lupakan. Semoga catatan perjalanan saya di sini dapat memberikan inspirasi kepada anda yang merancang hendak ke sini. Selepas ini, saya akan kembali ke United Kingdom untuk meneruskan pengembaraan. Kita berjumpa di sana ya!

Sebelum itu, ini dia saya kongsikan dengan anda video perlepasan kapal terbang kami – easyjet.com. Pasang tali pinggang keledar anda, dan sedia berlepas!

01 September 2011

Eurotrip 8 : The Brussels Classic Walk

 

Brussels WalkApa khabar semua? Lama juga saya tinggalkan anda semua dengan catatan perjalanan di Eropah tempoh hari. Rancang hendak tamatkan menulis sebelum akhir Ramadan, tetapi sampailah hari raya dah menjelang tiba, tak sempat lagi nak tamatkan separuh.

Apa-pun, dalam kemeriahan anda menyambut hari raya, sudikanlah membaca sambungan catatan ini ya. Kalau saya buat entri khas hari raya, rasanya ucapannya tentu sahaja sama, seperti juga tahun-tahun sebelum ini.

Maka, sebagai ganjaran lebaran, jom saya bawa anda jalan-jalan sekitar Brussels!

Disebabkan semasa musim panas, waktu siang di Eropah - seperti di Brussels adalah sangat panjang, maka ada lebih banyak masa untuk berjalan-jalan di sekitar, tanpa risaukan hari semakin gelap.

Setelah berjalan bersama keluarga pada sebelah pagi untuk berwisata kulinari dalam entri “Tentang Wafel, Coklat, dan Brussels”, saya dan Ameer masih cukup bertenaga lagi dan mahu meneroka Brussels mengikut rentak dan corak kami sendiri.

Segera saya menggeledah internet untuk mencari laluan-laluan yang menarik untuk diikuti. Laman visitbrussels.be memberikan beberapa cadangan laluan pejalan kaki yang menarik, menurut tema yang dipilih. Ada laluan yang bertemakan jogging, komik, fesyen, dan beberapa lagi. Disebabkan tak pasti, saya telah memilih The Brussels Classic Walk yang membolehkan saya melalui ke tarikan utama di Brussels.

image

:: Bergambar kenangan di The Grand Place ::

Singgahan pertama pastilah tarikan utama Brussels – The Grand Place. Inilah dataran yang terkenal sekali di Eropah kerana dikelilingi bangunan-bangunan yang punya senibina yang sangat unik. Adalah tidak lengkap berada di Brussels kalau tidak berada di sini. The Grand Place telah diisytiharkan sebagai sebuah tapak warisan dunia oleh UNESCO. Antara bangunan yang berada di keliling dataran ini adalah The Brussels Town Hall, The Moisun du Roi, dan bangunan-bangunan majlis perbandaran.

Berada di sini terutamanya ketika angin sejuk membelai pipi membuatkan saya berasa begitu nyaman. Ramai pelancong yang ke sini untuk bergambar mengabadikan kenangan termasuklah saya sendiri.

Semasa berada di sini, bahagian tengah dataran telah dikepung untuk mengadakan sebuah perlawanan sukan. Ada sebuah platform dibina untuk penonton dan kerusi disusun sekeliling. Untuk masuk di dalam kepungan itu dan duduk di kerusi, harus membayar 7€. Mahal, kerana boleh sahaj menyaksikan perlawanan itu dari luar pagar. Oh, sukan apa? Saya pun tak pasti. Tetapi kelihatan seperti sebahagian daripada permainan tradisi mereka.

image

:: Singgah bergambar sahaja tetapi tidak masuk ::

Salah satu bangunan di sini telah digunakan sebagai Muzium Bandar Brussels. Saya sempat bergambar di sini tetapi tidak masuk. Terasa rugi pula tidak melawat ke dalam, semata-mata kerana rasa “kedekut” tidak mahu membayar bayaran masuk 3 € untuk pelajar. Saya baru tahu selepas itu bahawa di dalam muzium inilah tersimpan ratusan koleksi baju-baju patung Maneken Pis yang terkenal itu!

Seterusnya, saya menelusuri jalan Rue Des Fripiers yang mana akan menuju ke sebuah jalan besar di Brussels. Di sepanjang jalanan ini, ada pelbagai kedai-kedai dan begitu selesa sekali bagi pelancong untuk berjalan kerana jalannya yang sedikit sempit membuatkan kereta tidak begitu banyak lalu.

Tetapi sayangnya, semuanya tutup! Disebabkan hari itu adalah hari Ahad, maka merentasi kawasan ini ibarat melalui sebuah kota yang mati. Hanya pelancong yang lalu lalang, tetapi tidak ada aktiviti berjual beli berlangsung di sini. Dan sebenarnya, hampir keseluruhan bandar Brussels agak lengang ketika itu, kecuali berhampiran Grand Place, tempat saya menginap.

image

:: Laluan yang begitu lengang. Semua kedai tutup kerana cuti hari Ahad! ::

image

:: Place Des Martyrs. Hanya kami berdua sahaja ada di dataran ini ketika itu ::

Kami merentasi jalan Rue Gretry Straat iaitu sebuah jalan besar yang melewati bangunan Royal Theatre la Monnaie. Jauh juga kami berjalan, kerana menurut peta perjalanan ini, kami akan melalui pula Place Des Martyrs – sebuah dataran yang mengenang para pejuang yang gugur dalam Revolusi Belgium pada tahun 1830.

Apa yang menariknya, semasa Ameer dan saya sampai di sini, memang tidak ada orang langsung! Saya rasa seperti tidak percaya sebab kalau dah namanya tarikan pelancong, tentu ada pelancong di sini, atau setidak-tidaknya orang tempatan. Namun, kelibat orang tempatan pun saya tak nampak batang hidup. Wah, ini sangat mencurigakan. Haha.

image

:: Gambar tong sampah pun nak ambil ::

image

:: Bertemu Tintin di Belgian Comic Strip Center ::

Seperti yang saya katakan sebelum ini, selain Wafel dan Coklat, Belgium juga terkenal dengan seni lukisan komik. Lama sebelum Jepun dan Amerika Syarikat menguasai dunia dengan komik mereka, di Belgium ini telah terlahir sebuah stail lukisan komik yang begitu unik dan tersendiri.

Kawasan lobi di Belgian Comic Strip Center ini dibuka kepada orang ramai untuk masuk berkunjung. Di bahagian bawah ada beberapa pameran yang memaparkan sejarah bangunan tersebut. Ada juga sebuah kedai yang menjual komik dan barangan cenderahati. Namun kebanyakannya ditulis dalam bahasa Perancis, Belanda, dan bahasa-bahasa Eropah lain.

Pameran sebenar berada di tingkat atas, tetapi kami tidak masuk pun sebab tidak begitu tahu berkenaan dunia komik dan perlu mengejar masa ke tempat lain. Maka, kami ucapkan selamat tinggal kepada muzium ini sambil bergambar bersama papan tandanya – ritual wajib ke mana-mana.

Di hadapan bangunan ini ada lagi satu muzium iaitu Marc Sleen Museum. Beliau adalah seorang lagenda dalam dunia lukisan komik di Belgium. Pelawat boleh memilih untuk membeli tiket pakej berkembar untuk kedua-dua muzium ini dengan bayaran yang lebih murah.

image

:: Museum Marc Sleen. Tak masuk pun, bergambar sahaja ::

image

:: Graffiti ini bukan saya yang lukis ya! ::

image

:: Sepanjang jalanan di Brussels ::

Sebenarnya, selepas kembali dari tempat komik itu, saya sedikit sesat dengan Ameer. Walaupun ada peta di tangan, tapi kami terkeliru disebabkan peta itu sedikir berbeza dengan jalan sebenar. Maka, kami pun main berjalan saja mana-mana laluan yang kami rasakan dapat mengembalikan kami ke jalan yang benar.

Tapi seronok juga begitu, sebab saya dapat meneroka Brussels dengan lebih teliti kerana sambil mencari jalan, saya boleh lebih memerhatikan kawasan ini dengan bersungguh-sungguh. Sebenarnya, ketika ini, saya barus setengah perjalanan daripada keseluruhan laluan dalam peta tersebut. Fuh, sebenarnya jauh juga Brussels Classic Walk ini. Nampak sahaja dala peta laluannya pendek, tapu sebenarnya patah kaki juga hendak berjalan.

image

Disebabkan kami sudah sesat barat, kepenatan, dan paling utama sekali – hujan sudah mulai turun rintik-rintik – maka terpaksalah kami menamatkan perjalanan ini lebih awal. Mujur hujan turun tidaklah terlalu lebat, kerana dalam rintik hujan itu, dapatlah kami redah juga untuk kembali ke apartment. Risau juga saya, kerana takut kami jatuh sakit kerana perubahan cuaca yang drastik – ditambah dengan renjisan hujan.

Maka, begitulah sebahagian dari The Brussels Classic Walk yang sempat saya telusuri bersama Ameer. Seronok juga dapat berjalan kaki sekitar bandar menurut rentak sendiri. Tapi, pastikan anda ada peta di tangan, sebab takut pula nanti sesat di tempat orang – sangat susah kerana semuanya di dalam bahasa asing!

Baiklah, selepas ini – entah bila ya itu – saya akan ceritakan entri perjalanan pulang ke United Kingdom. Ya, saya tahu anda dah bosan dengan cerita Brussels kan, maka selepas ini saya akan habiskan terus supaya dapat mempercepatkan penceritaan.

Selamat beraya!

18 Ogos 2011

Eurotrip 7 : Tentang Wafel, Coklat, dan Brussels

Brussels terkenal dengan 5 perkara : Wafel, Coklat, Beer, Kain Renda, dan Komik.

Jadi, kalau anda ke sini – memang rugi kalau tidak mencuba sajian istimewa khas tempat ini terutamanya Wafel (ejaan Bahasa Inggeris Waffle) yang sangat terkenal itu. Saya yang sebelum ini memang sangat suka menjamah Wafel yang dijual di A&W, ternyata teruja bila mendapat tahu bahawa Wafel sebenarnya berasal dari negara Belgium.

Di sini, kedai-kedai Wafel ada di mana-mana dan dijual dengan pembagai tambahan topping di atasnya. Secara umumnya, wafel di Belgium saiznya lebih besar dan garing. Rasanya tidaklah jauh berbeza dengan wafel yang saya biasa makan, tetapi keistimewaannya adalah cara hidangannya itu.

Pada hari ketiga saya di Brussels, saya sempat merasa wafel tersebut. Asyik terlihat sahaja orang lain makan, teringat juga hendak rasa sendiri keenakannya.

image

:: Seleksi hiasan Wafel. Harga 1€ itu hanya untuk Wafel, tak termasuk toppingnya. ::

Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, harga bagi 1 papan Wafel adalah 1€. Tapi itu hanya untuk Wafel sahaja, tidak termasuk topping yang pelbagai dan berwarna warni itu. Bila dah ditambah dengan topping, harganya adalah lebih kurang 2-3€.

Ada pelbagai topping yang ada, seperti strawberi, pisang, dan ia pasti menjadi lebih mengiurkan bila ditambah dengan whipped cream dan coklat di atasnya. Kalau mahu yang simple sahaja, kita boleh saja minta wafel yang sekadar ditabur dengan gula di atasnya.

Untuk sekadar merasa, kami sekeluarga cuma beli satu sahaja sebab harga 2.50 € untuk sebuah wafel agak mahal. Apatah lagi kalau dibeli seorang satu. Jadi, marilah kita lihat wafel ini dengan lebih dekat :

image

:: Wafel dengan topping pisang dan coklat! ::

Tak jauh dari sini sebenarnya adalah monumen yang menjadi landmark kepada Brussels – iaitu Maneken Pis. Macam yang saya katakan sebelum ini, apartment tempat kami tinggal memang sangat dekat dengan tarikan-tarikan sebegini. Jadi, baru sahaja melangkah kaki untuk ke kedai Wafel, sudah jumpa Maneken Pis.

Manneken Pis sebenarnya adalah sebuah patung budak lelaki yang sedang membuang air kecil, yang mana budak itu sedang ‘memancutkan’ air ke dalam kolam didepannya. Haha, memang tak senonoh kan, tapi itulah yang pelancong semua berpusu-pusu nak tengok. Padahal patung itu kecil sahaja sebenarnya, lebih kecil dari dalam gambar.

Patung ini memang ada sejarahnya tersendiri, dan carian di internet pasti akan menemukannya. Ia tidaklah dibogelkan sentiasa. Ada ketikanya, patung ini akan dipakaikan dengan baju yang pelbagai jenis dan rupa, dan sehingga sekarang koleksi bajunya menjangkau ratusan pasang. Baju-baju ini ada dipamerkan di Museum Brussels yang letaknya tak jauh di Grand Place.

image

:: Bergambar dengan ‘budak tak senonoh’ itu. Heheh ::

Alang-alang saya sedang bercerita tentang makanan, biarlah saya kisahkan juga tentang Muzium Koko dan Coklat yang saya kunjungi pada hari yang sama. Kepada yang sedang baca entri ini sewaktu berpuasa di siang hari, maaflah ye. Tahankan saja rasa lapar tu. Hehe.

Selain wafel, Brussels memang terkenal dengan coklat. Rasanya kedai coklat boleh didapati hampir di mana-mana di sini. Cuma, coklat yang dijual bukanlah jenis yang komersil seperti Kit Kat ataupun Mars, tetapi lebih kepada coklat-coklat eksklusif yang saya namakan sebagai coklat butik. Sebab itu, harganya memang mahal. Tambahan, biji koko itu bukan hasil keluaran tempatan, tetapi diimport dari luar negara.

image

:: Muzium Koko & Coklat, Brussels ::

Di Brussels ini sebenarnya ada banyak muzium. Tetapi anda tak perlulah masuk kesemuanya, sebab hanya ada beberapa sahaja yang rasanya menarik untuk dikunjungi. Disebabkan antara sebab saya ke sini adalah untuk makan coklat, maka saya memilih untuk ke Muzium Koko dan Coklat. Harga untuk masuk ke sini adalah lebih kurang 5 € untuk orang dewasa. Ini adalah sebuah muzium persendirian, sebab itu harganya agak mahal. 

image

:: Pengunjung diberi biskut yang disaluti dengan coklat. Sedap! ::

Muzium ini sebenarnya tidaklah sebesar masa. Kecil sahaja, kerana dibina di dalam rumah kedai. Apabila kita masuk, para pengunjung akan diberikan dengan biskut yang dicicah dalam coklat cair. Bau coklat memang harum semerbak di sini.

Selepas itu, ada demonstrasi membuat coklat diadakan setiap 20 minit. Kebetulan waktu kami sampai demonstrasi baru hendak dimulakan, jadi kami lihat dulu sebelum pergi melihat pameran lain di muzium ini.

Tapi sayangnya, pakcik yang buat demonstrasi ini bercakap di dalam Bahasa Perancis. Cuma sesekali di dalam Bahasa Inggeris.Tak dapatlah untuk saya betul-betul memahami proses pembuatan coklat yang ditunjukkan. Tapi, ia tetap satu pengalaman menarik.

Ini sedutan demonstrasi tersebut :

Selepas demonstrasi ini, saya pergi ke tingkaat atas muzium ini untuk meninjau pameran yang ada. Agak sempit juga tempat ini sebenarnya, sebab berada di rumah kedai, jadi kalau ramai orang memang mungkin agak sesak. Pamerannya lebih kepada sejarah dan asal-usul koko dan cara pembuatannya. Tidak ada banyak yang interaktif.

Sementara saya di atas, saya hairan ke mana pergi adik saya Ameer. Tak ada pula di mengekor sekali ke atas. Rupa-rupanya, lepas sahaja demonstrasi itu, dia bergambar dengan pakcik ini :

image

:: Sempat pula Ameer bergambar dengan pakcik ini ::

image

:: Antara bahan yang dipamerkan di dalam muzium ini ::

Dalam perkembangan berkaitan, lewat petang itu, saya dan Ameer pergi berjalan berdua keliling Brussels. Butir tentang perjalanan itu akan saya ceritakan dalam entri seterusnya. Tapi apa yang saya nak katakan adalah kami sekali lagi pergi makan wafel, tapi kali ini di sebuah restoran. Harganya lebih kurang sahaja. Saya cuma ambil wafel dengan gula, manakala Ameer pesan Wafel dengan coklat Nutella.

image

:: Mari kita makan wafel Belgium! ::

Selesai sudah entri saya tentang dua tarikan utama Brussels iaitu Coklat dan Wafel. Seperkara tentang coklat di sini adalah harganya yang mahal. Jadi, saya tak membeli banyak, sekadar membawa balik untuk beri orang rasa.

Entri seterusnya, saya akan cerita tentang perjalanan saya dan Ameer berjalan keliling Brussels pula!

15 Ogos 2011

Eurotrip 6 : Atomium & Mini Europe

image

:: Semakin menghampiri Atomium, bebola atom kristal gergasi mercu tanda Brussels ::

Kawasan di mana terletaknya Atomium dan Mini Europe iaitu Bruparck, letaknya di luar sedikit dari pusat bandar Brussels. Menaiki Bas Hop On Hop Off, ini adalah hentian ke sembilan dalam pusingan laluan bas dari syarikat Citysightseeing tersebut.

Bagi yang tidak tahu, Atomium adalah salah satu daripada mercu tanda yang terdapat di Brussels ini. Ia adalah sebuah monumen yang rekabentuknya sangat unik kerana menyerupai sebuah unit atom kristal yang sebenar dan telah dibesarkan skalanya sehingga jutaan kali. Sebab itu namanya – Atomium.

Menurut sejarahnya, Atomium ini didirikan sempena Expo Brussels 1958 dan asalnya hanya didirikan sebagai monumen sementara. Ia ada 9 buah struktur bulatan besi yang mana di dalam bulatan-bulatan tersebut terdapat pameran-pameran penemuan sains yang terkini. Setiap besi yang menyambungkan bulatan itu sebenarnya mengandungi tangga yang membolehkan pengunjung bergerak dari satu bulatan ke bulatan yang lain.

image

:: Beratur panjang, berhajat mahu beli tiket masuk Atomium ::

image

:: Waktu itu ada pameran be.Welcome di dalam Atomium ::

Hendak masuk ke dalam Atomium ini, kami harus beratur panjang untuk membeli tiket. Ketika itu awan sudah semakin gelap, langit mulai mendung. Jadi resah juga kami beratur panjang dan membuang masa. Tapi, kami beratur juga kerana beranggapan bahawa di sinilah tempat yang boleh membeli tiket Mini Europe kerana tertera di sana adalah harga tiket gabungan Atomium & Mini Europe – iaitu bernilai 22.70 Euro. Ya, agak mahal.

Sebenarnya, kalau ke sini, tak perlu masuk ke dalam Atomium ini pun tak apa, sebab apa yang dipamerkan di dalam tidaklah bernilai sejarah atau melambangkan tempat ini. Ia sekadar satu bangunan yang rekaannya unik.

Kalau anda tidak ada banyak masa, selepas mengambil gambar di bangunan ini, saya cadangkan elok anda terus ke Mini Europe yang letaknya tak jauh dari sini. Tapi, pastikan anda bertanya orang akan arahnya, sebab papan tanda di sini tidak menyatakan dengan jelas Mini Europe ada di mana, meskipun sangat dekat.

Mujur kami tak masuk pun Atomium ini. Bila sudah beratur lama dan sampai ke kaunter, baru kami tahu bahawa kami boleh sahaja beli tiket Mini Europe sahaja di tempatnya. Tak perlu beli tiket gabungan yang lebih mahal itu.

image

:: Akhirnya sampai juga ke Mini Europe! Agak tersorok sedikit tempatnya ::

Mini Europe letaknya lebih kurang 5-10 minit berjalan kaki dari Atomium.

Disebabkan Brussels adalah pusat kepada Kesatuan Eropah, maka elok sangatlah bila didirikan sebuah tempat di mana dihimpunkan replika-replika bangunan mercu tanda setiap negara Eropah di satu tempat. Di Mini Europelah tempatnya.

Seperti di Melaka yang ada Mini Malaysia dan Mini Asean bangunannya dibina pada skala besar, beza di Mini Europe adalah bangunannya dibina pada skala yang lebih kecil – seolah-olah bangunan yang diperbuat daripada lego. Di sini, kita akan dapat menghayati seni bina dan suasana negara Eropah.

Harga tiket masuk ke Mini Europe adalah EUR 11.90 – itu pun setelah ditolak EUR 1.50 kerana kami ada diskaun sebagai penumpang bas Hop On Hop Off. Anda akan diberikan sebuah buku panduan dalam bahasa yang anda pilih – yang mana ia tulisan di dalamnya disusun mengikut aturan letak pameran di dalam Mini Europe.

image

:: Papan tanda di bahagian awal pameran Mini Europe tentang nilai Eropah ::

Mini Europe adalah sebuah projek yang diselia oleh Kesatuan Eropah. Di sini, para pengunjung akan dapat menyelami budaya masyarakat Eropah yang begitu terkenal dengan semangat mereka menguasai dunia. Saya belajar bahawa terdapat 6  nilai bersama yang dikongsi oleh negara-negara Eropah yang dipersetujui dalam Kesatuan Eropah iaitu :

  1. Democracy
  2. The Spirit of Adventure
  3. The Spirit of Enterprise
  4. Technology
  5. Culture & Influence
  6. The Christian Heritage
  7. Social Thinking
  8. Secularism & Multiculturalism

image

:: Aktiviti utama pastilah bergambar bersama bangunan mini yang dipamerkan ::

image

 :: Di setiap replika, akan ada papan tanda ini beserta suis buzzer yang akan memperdengarkan lagu kebangsaan negara tersebut bila ditekan. ::

Tempat ini sangat sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Bagi kanak-kanak, mereka pasti akan terhibur dengan simulasi-simulasi yang ada di sini, contohnya seperti sampan mini tang bergerak, kapal terbang yang seolah-olah mahu berlepas, dan macam-macam lagi yang membuatkan pameran ini seolah-olah hidup.

Bagi orang dewasa pula, jika masa mengizinkan, boleh perlahan-lahan melawat pameran satu-persatu sambil membaca maklumat yang terdapat dalam buku panduan yang menerangkan secara jelas tentang negara-negara dan bangunan yang dipamerkan.

Secara tak langsung, boleh menambah pengetahuan terhadap benua Eropah ini. Sangat sesuai untuk pelancong dari Asia seperti saya yang punya pengetahuan yang terbatas mengenai Eropah. Seolah-olah saya sedang mengelilingi benua Eropah. Ternyata, inilah Eurotrip yang sebenar!

image

 :: Himpunan gambar-gambar di sekitar Mini Europe. Kalau ke sana, jangan lepaskan peluang bergambar banyak-banyak! ::

image

:: Sebahagian daripada simulasi permainan interaktif di Mini Europe ::

Seperti yang saya katakan pada awal entri, keadaan cuaca sebenarnya agak mendung. Nasib baiklah semasa sejam pertama kami di Mini Europe, hari belum lagi hujan. Cuma, air mula merenjis bumi Brussels dengan lebatnya selepas itu. Mujurlah kami sudah hampir ke penghujung pameran. Cuma langkah kami terpaksa dicepatkan sedikit kerana takut terkena basah hujan.

Sebelum ke kafe itu, ada sebuah pameran yang disebut sebagai The Spirit of Europe. Di sana ada dipamerkan maklumat-maklumat menarik tentang Kesatuan Eropah. Malah, ada juga kuiz interaktif untuk kanak-kanak.

Kami berlindung di sebuah kafe yang terdapat di Mini Europe. Pemandangan di sini memang cantik bagi mereka yang mahu berehat setelah penat berjalan di Mini Europe. Di sini kita boleh melihat seluruh taman dengan jelas sambil menikmati makanan yang dijual.

image

:: Tulis maklumbalas di buku  tetamu. Sempat promosi blog saya pula tu! ::

image

:: Anda akan lalui The Village, sejurus sebelum sampai ke pintu masuk Mini Europe ::

Sebenarnya, kalau hendak masuk ke Mini Europe ini, kita akan lalui sebuah kawasan bangunan yang dinamakan The Village. Selepas keluar dari Mini Europe, kami sekali lagi melalui kawasan ini. Ia dibina berdasarkan seni bina tipikal yang terdapat di Belgium, yang mana bangunan-bangunannya dijadikan kedai-kedai makan. Ada juga taman permainan bagi kanak-kanak di sini.

Begitulah catatan saya di Atomium dan Mini Europe. Setelah itu, kami kembali menaiki Bas Hope On Hop Off dan membuat satu lagi pusingan mengelilingi Brussels yang mengambil masa 45 minit bagi menutup penerokaan Brusssels hari ini.

Selepas ini, ikuti pula catatan kisah esok harinya di pusat bandar Brussels.

Jumpa lagi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tapak Iklan