Subscribe

28 September 2009

Malam Raya 2009


Rasanya masih belum terlambat bagi saya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog ini. Maafkan saya andai adanya sebarang keterlanjuran kata-kata sepanjang perkenalan kita, sama ada di luar ataupun di dalam alam maya ini. Saya dengan rendah dirinya, mengharapkan kemaafan daripada tuan-tuan. Yang baik itu datang daripada Allah S.W.T manakala yang buruk itu datan daripada kelemahan saya sebegai seorang manusia.

Bercerita mengenai sambutan hari raya, pastilah ramai di kalangan kita akan sibuk membuat persiapan untuk balik ke kampung halaman masing-masing untuk menyambut lebaran. Saya pula, setiap tahun akan meraikan kedatangan Syawal di kediaman keluarga di Petaling Jaya. Beraya di kota ini ada sedikit bezanya berbanding di kampung halaman.

Secara tradisinya, kami sekeluarga akan berbuka puasa pada malam raya di rumah nenda sebelah bapa di Kampung Melayu Ampang. Waktu itulah kesemua anggota keluarga akan berkumpul bagi meraikan kedatangan Aidilfitri yang menjelang tiba. Malamnya, saya dan saudara-saudara lelaki yang lain akan bertakbir dari rumah ke rumah mengikut rombongan masjid. Kalau dahulu, waktu inilah yang paling saya tunggu-tunggu kerana berpeluang menuai duit raya. Namun, sekarang ini tentunya sudah tiada kutipan lagi. Begitu masa pantas berlalu meninggalkan kenangan.

Saya teringat waktu dahulu apabila boleh dikatakan hampir kesemua saudara-mara saya berkumpul di rumah nenda pada malam raya. Seronok sungguh. Waktu itu, Kampung Melayu Ampang seolah-oleh bertukar menjadi sebuah medan perang apabila percikan bunga api dan mercun meletup di sana-sini. Sepupu-sepupu bermain di luar, manakala yang dewasa berkumpul di dalam rumah sambil berborak dan bergurau senda. Ah, betapa bahagianya.

Tetapi, kemeriahan tersebut saban tahun makin berkurangan. Maklumlah, ibu-ibu saudara saya kebanyakannya sudah bergelar nenek dan keluarga masing-masing sudah berkembang. Jadi tentulah masing-masing sudah ada komitmen masing-masing. Ramai yang memilih untuk meraikan bersama keluarga induk masing-masing. Kemeriahan yang dahulunya dinanti-nantikan sudah menjadi semakin suram. Tidak mengapalah, yang penting kita berada di samping keluarga tercinta.

Tahun ini, ada sedikit kelainan apabila malam raya saya ke Jalan Tunku Abdul Rahman. Kalau setiap tahun, saya sekadar melalui sahaja jalan tersebut untuk balik ke Petaling Jaya - tahun ini saya telah dijemput oleh sepupu saya, Kak Intan untuk menyertai beliau membeli-belah di sana. Waktu malam raya inilah barang-barang akan dijual dengan harga lelong dan potongan yang istimewa.

Tapi, kalau anda hendak pergi ke Jalan Tunku Abdul Rahman, bersedialah dengan lautan manusia yang begitu ramai hingga membuatkan kesesakannya lebih teruk berbanding kesesakan jalan raya. Khabarnya, semakin larut malam, semakin murah barangan tersebut akan dijual. Kalau anda ada masa tahun depan, mari kita serang Jalan TAR!

(Esok - Pengalaman Beraya di Kuala Lumpur)

0 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tapak Iklan